Ovaj prostor odličje je veloluškog kraja koji svjedoči o kontinuitetu ljudskog prisustva i djelovanja u maslinarstvu od prapovijesti do danas. Na izloženim starim torkulima, presama i mlinovima radili su preci mnogih Velolučana.

Etnografska zbirka

Etnografska zbirka uljarstva i maslinarstva smještena je u prizemlju Uljare Zlokić.

Doputujete li u Velu Luku iz smjera Korčule, na samom ulazu u mjesto dočekat će vas moderna uljara u sklopu koje se nalazi muzej, odnosno Etnografska zbirka maslinarstva i uljarstva –jedna od najopsežnijih te vrste kod nas. Priča je to o neraskidivoj, tisućljetnoj vezi masline i otoka Korčule.

Prostorna cjelina zbirke oslikava angažiranost čovjeka ovih prostora u očuvanju i obnovi izvornog ambijenta i tradicijskog nasljeđa. Uljara i zbirka spoj su suvremenog i tradicionalnog, mladog i starog. Dok se prošlost čuva kroz tradicijsko nasljeđe, u sadašnjosti se njeguju izvrsnost i stručnost te održivi razvoj turizma kao budućnost.

Posjetite nas

Posjetitelji ovdje mogu vidjeti restaurirane strojeve za preradu maslina koje su u maslinarstvu i uljarstvu koristili naši pradjedovi.

Etnografska zbirka uljarstva i maslinarstva smještena je u prizemlju Uljare Zlokić. Krošnje masline, veliki drveni tisak i nezaobilazan zog za obuće znak su da se nalazite pred njezinim ulazom. Sama zbirka prava je vremenska kapsula. Posjetitelji ovdje mogu vidjeti restaurirane strojeve za preradu maslina koje su u maslinarstvu i uljarstvu koristili naši pradjedovi.

Eksponate je Jadran Zlokić prikupljao godinama. Mnogi od njih bili su u lošem stanju. pa je većinu sam popravljao. Među eksponatima se nalaze pravi rariteti poput ručnog postrojenja za preradu maslina iz 15. stoljeća, hidrauličnog sustava za prešanje iz 18. stoljeća, kamenih mlinova, kamenica i drugih alata starih nekoliko stotina godina.

Muzej je otvoren od 8:00 do 20:00 sati, organizirani obilazak traje jedan sat, a za cijeli program potrebna je prethodna najava.

Degustacija i kupnja maslinovog ulja

Posjetite nas i doživite prostor koji svjedoči o kontinuitetu ljudskog prisustva i djelovanja u maslinarstvu od prapovijesti do danas!

U autentičnom otočkom ambijentu možete degustirati i kupiti dvije vrste maslinovog ulja: djevičansko i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Obje vrste skladan su spoj autohtonih dalmatinskih sorti maslina lastovke, oblice i orgule.

Korčula: otok ulja i vina

Osunčane padine otoka Korčule dom su dobrog vina, ali i kvalitetnog maslinovog ulja.

To su prepoznale i brojne hrvatske i strane turističke agencije čiji gosti posječuju Etnografsku zbirku Uljare Zlokić. Neke od njih su: Adriatic DMC, Kompas Travel, Applicon Tours, Gulliver DMC, Palma i Globus tours. Osim agencijskih gostiju česti posjetitelji su i školarci te grupe biciklista, a mi se radujemo svima koje žele više naučiti o maslinarstvu i uljarstvu otoka Korčule.

Za goste u privatnom smještaju ili one koji stižu kruzerima nudimo dogovorene organizirane ture autobusima koje kreću iz Korčule i vode do Vele Luke. Obilazak uljare uključuje stručnu prezentaciju, razgled etno zbirke, gledanje kratkog promo film i degustaciju ulja, a gosti imaju priliku i kupnje proizvoda.

IZ MEDIJA

Želite naučiti kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje? Posjetite Etnografsku zbirku Uljare Zlokić.

Ako ste obožavatelj mediteranske kuhinje i dobar ručak ne možete zamisliti bez maslinovog ulja, ovog ljeta morate posjetiti Velu Luku. Dok gotovo svi znaju nezaboravne stihove o Veloj Luci, manje je poznato kako je ovo malo primorsko mjesto do samog početka novog tisućljeća imalo jednak broj stabala maslina kao i cijela Istra. Danas se Vela Luka može pohvaliti ekstra djevičanskim maslinovim uljem iznimne kvalitete, a više o samom ulju i njegovoj proizvodnji imate priliku naučiti u muzeju Uljare Zlokić.

Pročitaj cijeli članak →

U Veloj Luci se proizvode fenomenalna maslinova ulja – posjetili smo nekoliko lokalnih uljara i OPG-ova

Baza maslinovih ulja Zlokić je ta famozna sorta lastovka. Ovo čudo krcato zdravim fenolima i polifenolima najbolje uspijeva upravo u ovom dijelu svemira. Kod kušanja se vidi spoj suvremenog i tradicionalnog, mladog i starog. Tražimo u svakom kušanom uzorku vrline – voćnost, gorčinu i pikantnost. Divimo se kako nam na primjeru naši vodiči kroz kulturu maslinarstva objašnjavaju razliku između ulja...

Pročitaj cijeli članak →

ZLOKIĆ d.o.o.

20270 Vela Luka, otok Korčula
tel/fax:+ 385 20 813 111

M.B. 1090968 | OIB.79983235823
IBAN (OTP Banka): HR5724070001100042368

+ 385 91 582 51 06 - prodaja Split
+ 385 98 929 50 73 - prodaja Vela Luka