ETNOGRAFSKA ZBIRKA

MASLINARSTVA I ULJARSTVA

Etnografska zbirka maslinarstva i uljarstva je prostorna cjelina koja oslikava angažiranost čovjeka ovih prostora na očuvanju i obnovi izvornog ambijenta, tradicijskog nasljeđa u skladu s održivim razvojem turizma.

U njemu se ujedinjuju prirodne, kulturološke, sociološke, demografske i proizvodne sposobnosti pojedinog kraja u skladnu cjelinu.

Ovaj prostor je odličje veloluškog kraja koji svjedoči o kontinuitetu ljudskog prisustva i djelovanja u maslinarstvu od prapovijesti do danas. Na ovim starim torkulima, presama i mlinovima radili su preci mnogih Velolučana.

RAZGLEDAVANJE

DEGUSTACIJA I KUPNJA MASLINOVOG ULJA

Suživot masline, sunca, crvene zemlje, blizina mora i timski rad daje vrhunske plodove i rezultate. U autentičnom povijesnom otočkom ambijentu možete degustirati i kupiti dvije vrste maslinovog ulja koje su skladan spoj autohtonih dalmatinskih sorti lastovke, oblice i orgule:ekstra djevičansko maslinovo ulje, djevičansko maslinovo ulje.

Posjetite nas i doživite prostor koji svjedoči o kontinuitetu ljudskog prisustva i djelovanja u maslinarstvu od prapovijesti do danas!